Dojde k zákazu prodeje magnetických kuliček?

O prázdninách v USA nařídila instituce (CPSC) zabývající se bezpečností prodávaných spotřebních výrobků zákaz prodeje magnetických neodymových kuliček. Oblíbené neodymové kuličky se u nás prodávají jako hračky (např. Neocube) či nejrůznější doplňky. Z těchto malých silných magnetických kuliček lze skládat nejrůznější tvary a obrazce.

Důvodem zákazu prodeje magnetických kuliček v USA je stoupající počet osob, které kuličku spolkly či vdechly. Po požití více magnetických neodymových kuliček se mohou tyto magnety vzájemně přitáhnout a sevřít tkáně střeva a případně je protrhnout. I v naší Magnetické poradně jsme se setkali s podobným případem.

Neodymové magnetické kuličky

CPSC svůj zákaz odůvodnila tak, že i když distributoři magnetických kuliček se snaží lépe spotřebitele informovat o možných nebezpečích a problémech, které je mohou potkat, tak se veškerá varování míjí účinkem a počet zraněných osob narůstá.

Na uvedenou skutečnost reaguje výrobce magnetických kuliček – firma Nano Magnetics. Ta začíná vyrábět magnetické kuličky pod názvem Nanodots, které jsou povlakované tenkou vrstvou, které mají nepříjemnou chuť. Tato odpudivá hořká chuť má za následek, že žádná osoba nevydrží mít dlouho kuličku v ústech a hned ji musí vyplivnout.

Zdroj