Lamelové bloky pro magnetické desky

Určitě se Vám již stalo, že jste potřebovali upnout menší obrobek na magnetický upínač s širokými póly. Popřípadě jste chtěli na brusce s magnetickou deskou upnout kulatinu. Pro tyto a další aplikace slouží přídavné příslušenství k nejrůznějším magnetickým upínačům – lamelové bloky.

Samotné lamelové bloky s příčným uspořádáním pólů se vyrábí převážně metodou pájení za pomocí stříbra. Případně se lamely bloků k sobě spojují pomocí kvalitních lepidel. Bloky se skládají z magnetické oceli a nemagnetické mosazí. A ty se vzájemně střídají.

Díky tomu, že bloky nejsou spojovány šrouby popřípadě svorníky, tak je lze obrábět. V případě potřeby je lze obrobit do požadovaného tvaru pro konkrétní aplikaci.

Lamelové bloky různých tvarů

Samotné bloky jsou nemagnetické, magnetická tok pouze vedou. Magnetické siločáry bloky prostupují ze samotného magnetického upínače. Přídržná síla obrobku na lamelových blocích je asi o 10% nižší, než kdyby obrobek byl upnut přímo na magnetickém upínači. Opět platí, že s výškou lamelového bloku klesá upínací síla.

Lamelové bloky popřípadě přídavné lamelové desky se používají jako upínací plocha pro obrobky, které nelze upnout na běžných upínacích deskách magnetických upínačů. Například již zmíněnou kulatinu lze upnout do prizmatického lamelového bloku.

Lamelový blok ve tvaru prizmy
Prizmatický lamelový blok

Bloky naleznou také uplatnění při problematickém obrábění z pěti stran. Pokud dojde k poškození lamelového bloku, tak se jedná o neporovnatelně menší škodu, než kdyby došlo k poškození pólové desky samotného upínače

Lamelové bloky různých tvarů na magnetickém upínači