Magnetická rostoucí tyč pro léčení skoliózy

  • Autor příspěvku
  • Rubriky příspěvkuBlog / Rozhovory

Když se řekne magnetismus a zdravotnictví, každému se pravděpodobně vybaví pouze magnetická rezonance. Což by byla škoda. Zvláště, když se v Karvinské hornické nemocnici s pomocí magnetické rostoucí tyče provádí operace skoliózy. Tým lékařů pod vedením primáře MUDR. Davida Buzka provedl, takovou operaci jako první v České Republice. To je už je pádný důvod pro krátký rozhovor s panem primářem Buzkem.

V mediích proběhla zpráva, že jako jediná nemocnice v České Republice, potažmo ve východní Evropě, operujete skoliózu páteře za použití magnetické rostoucí tyče. Jaký je princip využití magnetické tyče při operaci?

Skolióza je vychýlení páteře do strany, pokud dosáhne určité velikosti je nutný operační zákrok – tzv. repozice zakřivení a kostní fůze. Toto se provádí ve věku, kdy je již kostra vyzrálá. Nejčastěji kolem 14-15 roku věku. V případě, že je nutná operace u pacienta mladšího 5-12 let, používá se tzv. rostoucí tyč, která částečně umožňuje růst páteře.

U jiných dosud používaných instrumentárií, která se implantují do skoliotické páteře u pacientů nízkého věku, jsou nutné další operační zákroky, co 6 měsíců. Toto se opakuje až do doby definitivního ošetření skoliózy kolem 15 roku. Tedy u jiných systémů se může jednat až o 6 až 8 nutných operačních zákroků. V případě magnetické rostoucí tyče MAGEC tyto další operační zákroky nejsou nutné. V praxi se používá 3 roky, nejvíce se implantuje v Anglii, dále Itálii a ve skandinávských státech. Byla vyvinuta v USA, ale zde se prozatím v praxi nepoužívá. Naše operace byla první v ČR a také ve východním evropském bloku.

Rtg obrázky skoliózy před a po operaci.

Implantát magnetické tyče je vyroben ze slitiny titanu a je dodáván ve třech standardních velikostech. Během operace se tyč individuálně zkracuje a eventuálně modeluje do nutných zakřivení. Samotná tyč se fixuje do šroubů, které jsou zavedeny do obratlových těl, a během implantace se skolióza částečně koriguje. V implantátu jsou zabudovány magnety, které během ambulantního zákroku, zajišťují prodloužení tyče a tím i páteře. Používá se tedy externího magnetického pole, které je indukováno speciálním zařízením. Během operace se tohoto magnetického pole nevyužívá.

Jaká je hlavní výhoda léčby pomocí magnetické tyče?

Tato magnetická“ rostoucí“ tyč má hlavní výhodu v tom, že prodlužování tyče a tím i páteře, probíhá ambulantně bez nutnosti operačního zákroku. Minimalizuje se tak psychická zátěž dítěte. I v ekonomickém součtu nutných opakovaných hospitalizací je tento systém velice přínosným.

Děkuji za rozhovor