Šest tipů odkud získat silné magnety zdarma

Často dostáváme od čtenářů dotazy, kde by mohli získat jeden či dva drobné magnety, aniž by si je musely objednat v nějakém internetovém obchodě. Zvláště když poštovné by přesáhlo několikanásobně jejich samotnou hodnotu. Spousta spotřebních věcí okolo nás magnety obsahuje. Z tohoto důvodu jsem připravil následující článek s několika tipy na získání magnetů z nepotřebných věcí okolo nás.

Počítačové hard disky

Možná každý z nás má doma starý již nepoužívaný počítač, který obsahuje z dnešního hlediska nízkokapacitní hard disk. Každý z těchto harddisků obsahuje pod záznamovou hlavou disku dva zahnuté magnety. Samotné neodymové magnety jsou tam pevně přilepeny lepidlem a jsou velmi křehké. Proto při „kuchání“ hard disku si dávejte pozor, aby jste si jejich povrch nepoškodili.

Staré reproduktory

Reproduktory starých rádií, televizí či „kazeťáků“ obsahují zaplechované feritové či neodymové magnety. Tyto permanentní magnety tvoří v reproduktoru magnetický obvod, který jej „pohání“.

Magnetické zavírání starých skříní

Spodní strana dveří skříně obsahuje kovový pásek, který se přitáhne na magnet, který je součástí skříně.

Magnetické zavírání skříňí
Magnetické zavírání skříňí

Ledničky, mrazicí boxy, sprchové kouty

Dveře jsou ukončena koextrudovanými těsněními z měkčeného PVC, která obsahují magnety či magnetický pásek. Díky tomuto magnetickému těsnění dveře lépe doléhají ke kovovému rámu ledničky. Těsnění u ledniček bývají vyrobena z bílého granulátu, a tudíž magnety nejsou na první pohled vidět. Zatímco u sprchových koutů jsou magnety viditelné, protože těsnění jsou vyráběna převážně z transparentních granulátů.

Kuchyňská textilní chňapka – rukavice

Slouží k bezpečnému vytahování rozpálených plechů z pečící trouby. Po určité době používání dochází jejímu zničení. Tyto rukavice mají v sobě zašitý feritový magnet, díky kterému je možné rukavici připnout na kovovou kuchyňskou digestoř.

CD mechaniky

Mechaniky hudební přehrávačů nebo CD-ROM mechaniky u počítačů v modulu laseru obsahují dva drobné neodymové magnetky tyčového tvaru.

Máte další tipy, odkud se dají získat magnety? Pokud ano, tak nám napište.