Magnetické sinusové stoly

Pravděpodobně v minulosti při broušení na plocho se Vám stalo, že jste potřebovali dílec upnout pod nějakým konkrétním úhlem a přemýšleli jste jak toho dosáhnout. Jaké jsou zásady a čeho se vyvarovat při upínaní obrobků na magnetický upínač jsme popisovali v předchozích článcích. Ovšem zatím jsme se nevěnovali velmi přesnému upínání a obrábění pod konkrétními úhly. A právě k tomu nám slouží magnetické sinusové stoly.

Sinusové magnetické stoly používají převážně pro přesné a precizní broušení drobných a velmi malých obrobků pod konkrétními úhly. Magnetická upínač je umístěn na náklapné desce, která bývá vyrobena z kalené ocele. Sinusové stoly se běžně vyrábí ve třech variantách naklápění.

  • naklápění v podélné ose
  • naklápění v příčné ose
  • naklápění v obou
Magnetický sinusový stůl s naklápěním v podélné ose

Rozsah naklonění běžných typů sinusových stolů se pohybuje v podélné ose od 0 do 45 stupňů. V příčné ose od 0 do 30 stupňů. Přesnost úhlů se pohybuje v rozmezí +/- 5 úhlových vteřin. Vzájemná (paralelita) rovnoběžnost rovin bývá v rozmezí +/- 0,0005 na 100 mm

Menší sinusové stoly jsou většinou vybaveny permanentním magnetickým upínačem s velmi hustou pólovou roztečí, která je vhodná pro upínaní drobných dílců. Stoly s upínací plochou větší než 600×300 mm disponují elektro nebo elektro permanentním magnetickým upínačem.

Pro některé tvarově nepravidelné a složité obrobky se doporučuje při upínaní využít Lamelové bloky pro magnetické desky