Permanentní magnety dle materiálového složení

Existují permanentní magnety, které jsou silnější a výkonnější než feritové. O nich si můžete přečíst v našem předchozím článku. Jedná se o magnety, které jsou vyrobeny ze vzácných hornin, jako jsou Samarium nebo Neodym.

Z chemického hlediska se jedná o

  • SmCo5
  • Sm2Co17
  • Nd2Ne14B (neodym)

Uvedené magnety jsou sloučeninami kovů (především železo a kobalt) a vzácných magnetických hornin.

Vlastnosti

Tyto permanení magnety jsou velmi tvrdé a křehké. Proto se musí opracovávat diamantovými nástroji, kdy může docházet odštípnutí povrchové povlakované vrstvy. Magnety jsou většinou dodávány v komínku. Navzájem jsou odděleny plastovou destičkou, která brání, aby se magnety spojily dohromady. Ty jsou natolik silné, že jdou navzájem oddělit velmi těžce. Při vzájemných možných nárazech může lehce docházet k odprýsknutí povrchové vrstvy.

V kyselém prostředí může dojít k postupnému rozpouštění magnetů. Navíc ve vlhkém prostředí jsou magnety náchylné ke korozi. Z těchto důvodů se jejich povrch galvanicky povlakuje a to nejčastěji niklem či zinkem.

Teplotní odolnost

Noedymové magnety si své vlastnosti udržují cca do 80 stupňů. Při vyšších teplotách ztrácejí své magnetické vlastnosti. Vyšší teplotní odolnost až do 300 stupňů mají permanentní magnety SmCo5, Sm2Co17. Ta je zajištěna kovovými přísadami Samaria a Kobaltu.

Obecně lze říci, že s vyšší teplotou klesá magnetický tok uvnitř magnetu.